Rijpen van Boeren Goudse Oplegkaas is een vak
De Boeren Goudse Oplegkaas heeft lange tijd nodig om te rijpen. Dat rijpen gebeurt niet bij de boeren, maar bij twee kaashandelaren/affineurs: Arie Blok van Blokkaashandel BV in Woerden en Kees Remijn van Remijn Kaashandel in Kerkdriel. Voor affinage van boerenkaas is veel vakmanschap nodig. Iedere kaas is immers anders en iedere boer werkt anders.

Affinage
De Kaas komt na ongeveer 20 dagen bij het pakhuis aan. Daar rijpt de kaas tussen 13 en 15 graden met een luchtvochtigheid van 82-86%. De meeste kazen worden met machines geborsteld, gecoat en gekeerd, maar voor de BGO-kaas is het voornamelijk handwerk. De affineurs kijken, ruiken en luisteren naar de kaas. Door de jarenlange relatie met de kaasmakers kennen de affineurs de kazen door en door. ‘Het is nooit saait om samen te werken met de kaasmakers. Het is elke dag weer spannend hoe de kaas rijpt maar zeker ook hoe de detailhandel de kazen uiteindelijk verkoopt’.