Familie Captein van Kaasboerderij Captein  Zoeterwoude Familie Van der Poel van Hoeve Waterrijk Rijpwetering

Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas

 

Onze kaasmakers wonen en leven al generaties lang in het Groene Hart. Zij maken het hele jaar door boerenkaas, meestal 5 à 6 dagen per week. Met hun melk maken zij heerlijke kazen, van jong en belegen tot heel oud, die onder diverse benamingen in de handel zijn.

De smaak van de kaas wordt bepaald door de tradities op de boerderij, de weilanden waarop de koeien grazen, het vakmanschap van de veehouders, de kwaliteit van het kaasmaken en de condities tijdens de rijping. Al generaties lang.

Boeren Goudse Oplegkaas: zomerkaas met een volle, eigen smaak

In de zomer, als de koeien dag en nacht buiten in de weide grazen en zij hun melk maken van (voornamelijk) vers, mals gras, dan wordt de kaas daarvan extra smeuïg (of: “smedig”). Alleen dan wordt de kaas gemaakt die, na opleg bij hun affineur en minstens anderhalf jaar rijping, Boeren Goudse Oplegkaas mag heten en mag worden voorzien van het beschermde merk.

Intens gele kaas, door mals groen gras

De intens gele kleur van Boeren Goudse Oplegkaas hangt nauw samen met het malse  gras, waarvan de koeien in de lente, zomer en vroege herfst kunnen genieten. Ook met weinig kunstmest, wordt de grasgroei gedurende de zomer flink aangejaagd door ‘natuurlijk’ stikstof, die vrijkomt uit verterende veengrond; vooral bij hogere bodemtemperaturen en voldoende vocht, zonder dat het te nat is.

Romige kaas met een lichte zoutsmaak

Door de romigheid van de melk in de zomer neemt de kaas relatief weinig zout op tijdens het pekelen. Vanuit het oogpunt van hygiëne maakt dit de kazen extra kwetsbaar. Het voordeel is echter, dat als het rijpingsproces goed lukt en de kazen vocht verliezen, dat de zoutsmaak in het eindresultaat niet overheerst.

Slow Food Presidium van zelfkazende melkveehouders

Onze producenten zijn verenigd in het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas. Samen met hun affineurs en de Stichting Boeren Goudse Oplegkaas hebben zij het productdossier voor de Slow Food erkenning opgesteld en borgen zij de kwaliteit.