Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com
Image thumbnail

Slow Food

Slow Food

Good, clean, fair

De makers van de Boeren Goudse Oplegkaas werken nauw samen met Slow Food Nederland. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Slow Food betrekt mensen uit de hele voedselketen, van producent tot consument. Samen zetten zij zich in voor een toekomstbestendig voedselsysteem waarin eenieder toegang heeft tot good, clean en fair voedsel.

ARK VAN DE SMAAK

Culinair erfgoed

Slow Food heeft in 1996 de Ark van de Smaak opgericht. Dit is een internationale catalogus waarin bedreigd culinair erfgoed is opgenomen. Dit met als doel een gezonde toekomst voor het culinair erfgoed te creëren door de productie en consumptie ervan te stimuleren. Sinds de oprichting zijn er meer dan 5000 producten uit 150 landen in de Ark van de Smaak opgenomen. Ook de Boeren Goudse Oplegkaas heeft een plek in de Ark van de Smaak, net als enkele andere bijzondere kazen van Nederlandse bodem zoals Boeren Edammer, Boeren Leyden Traditioneel en Texelse Schapenkaas.

Presidium

In 2005 is het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas opgericht. Hierin werken de boeren samen aan een gezonde toekomst voor de ambachtelijke Boeren Goudse Oplegkaas uit de Ark van de Smaak. Met de term ambachtelijk wordt vandaag de dag nogal eens lichtzinnig omgesprongen. Maar niet door deze makers. Wat zij verstaan onder ambachtelijk staat beschreven in het protocol Boeren Goudse Oplegkaas.

Protocol

In het protocol staat onder andere het volgende. Boeren Goudse Oplegkaas wordt gemaakt van rauwe zomermelk van koeien die dag en nacht in de wei staan. De kaas wordt gemaakt in het Groene Hart volgens de traditionele receptuur en productiemethode en heeft tenminste 1½ jaar de tijd gekregen om te rijpen.

Onze keurmerken