Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com

BGO viert 20 jarig bestaan met de Vrienden van..

BGO viert 20 jarig bestaan met de Vrienden van..

Afgelopen maandag 19 juni vond de eerste Vrienden van de Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) boerenlunch plaats. Op uitnodiging van familie Van der Poel (Hoeve Waterrijk/Rijpwetering) en familie Captein (kaasboerderij Captein/Zoeterwoude) troffen een kleine 15 kaasspeciaalzaken elkaar om als Vrienden van het eerste uur te vieren dat het nu precies 20 jaar geleden is dat de Boeren Goudse Oplegkaas werd opgenomen in de Ark van Smaak van Slow Food Nederland (Internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed). Een kaas die al veel langer bestaat, en door vele generaties volgens oud-Hollands recept gemaakt is. Maar het zeker verdient om ook voor toekomstige generaties behouden te blijven, voor zijn unieke umami smaak én omdat de kaas onlosmakelijk verbonden is met de cultuur, natuur en geschiedenis van het Groene Hart.  

Het zal zo ergens in de loop van 2003 geweest zijn dat Marjolein Kooistra (eerste voorzitter Slow Food stichting Boeren Goudse Oplegkaas) een oproep plaatste in de Zelfkazer, (inmiddels vervangen door de Boer en Zuivel) waarin zij vroeg wie nog die mooie 20 kg wegende echte Boerenkaas maakte in houten vaten met linnen doeken. Dat was het begin van het presidium Boeren Goudse Oplegkaas zoals we hem nu kennen. Slow food vrijwilligers, kaasproducenten en affineurs werken hierin samen: en er werd kaas opgelegd. Maar dan moet je nog gaan zorgen dat die mooie kaas in winkels komt te liggen. Liefst waar men het unieke verhaal erbij kan vertellen om de consument de gelegenheid te geven ten volle van een kaas te genieten, zoals een echte Boeren Goudse Oplegkaas hoort te smaken. Grote kazen gemaakt van rauwe melk, in houten vaten, gedragen in linnen doeken en langzaam gerijpt, minimaal 18 maanden. 

Met de Vrienden van het eerste uur was er gelegenheid om alles rondom de Boeren Goudse oplegkaas te beleven en te genieten van een heerlijke Boerenlunch. Op het menu stonden onder andere: sandwiches carpaccio met BGO, hartige BGO kaas, een heerlijke kaassoep naar het recept van Yvette van Boven, Drielse kaasstegels, soesjes volgens het recept van Plantage 87, allemaal met daarin de BGO verwerkt. 

“We prijzen ons rijk met al die kaasspeciaalzaken die al jaren net als wij zo enthousiast zijn als wij over de Boeren Goudse Oplegkaas en ons verhaal vertellen en ons daarmee steunen om dit prachtige Hollandse pure product ook voor de toekomst te behouden”, aldus Marije van der Poel. “En we zijn net zo blij met alle Slow Food Vrijwilligers die zich al 20 jaar inzetten voor ons mooie product. Met extra hulde voor Marjolijn Kooistra waar het allemaal 20 jaar geleden mee begon”. 

Wil je meer weten over de Boeren Goudse Oplegkaas kijk dan op: https://www.boerengoudseoplegkaas.nl Ook vriend worden van? zie: https://www.boerengoudseoplegkaas.nl/word-vriend-van-onze-traditie/ of stuur een mail: contact@ boerengoudseoplegkaas.nl