Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com

Ondertekening “Boerenkaas maken” als immaterieel erfgoed

Ondertekening “Boerenkaas maken” als immaterieel erfgoed

“Boerenkaas maken” is dit jaar als traditie geplaatst op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Tijdens een feestelijk bijeenkomst op dinsdag 26 september om 18.45 uur zal de officiële ondertekening en uitreiking van het certificaat plaatsvinden tijdens de Foodspecialiteitenbeurs in Houten.

Boerenkaas maken is een manier van leven. Het is iets dat je door wilt geven aan een volgende generatie. De traditie is rijk en vergt ook veel vakkennis. Het begint bij grasland en de liefde voor koeien, geiten of schapen. De bereiding is een ambacht dat voldoening geeft en dat gevoel geef je mee in de Boerenkaas zelf. De boeren en boerinnen willen de typische bereidingswijze en smaak behouden, meedoen aan keuringen en leren van elkaar, en zorgen dat Nederland de smaak van Boerenkaas blijft herkennen. De plaatsing als immaterieel erfgoed, door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, die de plaatsing op de Nationale Inventaris “Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland” verzorgt, maakt het eigentijds en levend houden van de traditie bewuster.

Boerenkaas maken is een levenswijze, die ook brood op de plank moet brengen. Door deze plaatsing hopen de zelfzuivelaars dat ambachten ook echt levende beroepen blijven, zonder dat de Inventaris commercieel wordt.

De ondertekenaars

Namens de boeren tekenen Nico Captein (Goudse Boerenkaas), Theo Warmerdam (Leidse Boerenkaas) en Sjaak en Lia Koopman (Edammer Boerenkaas).

De gemeenten Gouda, Leiden en Edam en ook Slow Food ondersteunen de aanvraag. Vanuit deze gemeenten zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn, namelijk Wethouder Daphne Bergman uit Gouda, Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en omstreken. Marjolein Kooistra, zuivelexpert van de Ark van de Smaak Commissie van Slow Food Nederland is aanwezig.

UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed

De Nationale Inventaris vloeit voort uit het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Naast materieel erfgoed, zoals gebouwen, is er nu een nieuwe tak van erfgoed bij: de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het immateriële erfgoed dat echt leeft in de harten, hoofden en handen van mensen.
Het totaal van Nederlandse tradities staat nu op 129.
Veel plaatsingen zijn nu hobby- of vrijwilligerswerk, zoals de 129ste erkenning: Grolse Wanten breien.

Op www.immaterieelerfgoed.nl staan alle reeds geplaatste tradities en er staat meer informatie over het UNESCO-verdrag en de procedure voor plaatsing.

Op www.boerderijzuivel.nl en www.vakbladdezelfkazer.nl vind u meer informatie over “Boerenkaas maken”